2018. szeptember 11., kedd

Vaskohászat Nigériában már Krisztus előtt 400 körül?!!...döbbenetes

Jó reggelt, kedves Olvasóm!

Tegnap egy régebbi, de rendkívül érdekes cikk került a kezembe. A tudósítás szerint a nigériai Nok falú mellett régészek i.e. 500-300 körülire datálható 13 vaskohót találtak, gyönyörű terrakotta fejekkel együtt.
Amennyiben ez tényleg igaz és a kormeghatározás is úgy-ahogy pontos, akkor ez azt jelenti, hogy a szub-szaharai térségben a mai Nigéria területén használtak először vasat. Európában ebben az időben Hellászban mondjuk Periklész volt a főnök vagy éppen dúlt az aktuális görög-perzsa háború. Róma meg még icipici köztársaságocska volt Itáliában....bizony Egyiptomon kívül is ősi kultúrák virágzottak Afrika szerte már ebben a korban is.

Nos folytassuk hát a könyvet:

Jézus, Allah ott van a hétköznapokban, mindig és mindenhol. A mondatokat „ha Isten is úgy akarja”..vagy  „Isten kegyelméből..” kifejezésekkel fejezzük be. A tárgyalások előtt sokszor imádkozunk, és Isten segítségét kérjük az üzlet sikeres lezárásához is. Isten segítségét kérjük reggeltől estig minden cselekedetünkhöz. A Mindenhatóhoz könyörög minden nigériai főleg azért, hogy pénzt kereshessen, egészsége, munkája legyen, párt találjon. Ámennel zárjuk a legtöbb beszélgetést, gondolatot.  

Isten a nigériaiak számára nemcsak Teremtő erő, hanem minden pillanatban jelenlévő társ, félnivaló barát és segítő. Furcsa ez a mindent átható vallásosság és az egymás iránti teljes közöny ellentéte. Tízezrek halnak meg betegségektől, éhínségtől kínozva az utcákon, tereken és igazából vergődésük nem sok embert érdekel. Legtöbb nigériainak a pénz az isten, átgázolnak mindenen és mindenkin, hogy hozzájussanak.

A voodoo és juju 2016-ban


Nigériáról a legtöbb európainak a korrupció, az erőszak, terrorizmus, szegénység stb. jut eszébe, azonban egy döbbenetes tény is jellemzi ezt az országot: a mágia, a voodoo innen indult meghódítani a világot. A közvélekedés szerint Haiti a voodoo őshazája, de mint megtudtam, ez nem igaz. Nigériai és benini rabszolgák vitték a mágiát Haiti szigetére először. Sokat gondolkodtam azon, írjak-e egyáltalán a szellemvilágról, a mágiáról Nigéria kapcsán. Vallásos vagyok, katolikus hitben nőttem fel. 

Berendezett világomban létezik a Jóisten, a Szentháromság, a Mennyország, angyalok és bizony a Sátán is, aki mindenféle praktikával próbálja az embert a rossz útra téríteni. Nem gondolom, hogy forró ráma margarinnal sütögeti az üstben a megtévelyedett lelkeket, de hiszem, hogy létezik egyfajta pokol a túlvilágon, ami szörnyen rossz lehet. Jogász vagyok, nemzetközi területen dolgoztam, dolgozom több mint 25 éve. 

Családom és pár megmaradt barátom szerint logikus gondolkodással rendelkezem, nem őrültem (még) meg. Amit azonban Nigériában tapasztaltam, azt a mai napig sem tudom megmagyarázni. A Jóisten mellett ezen a vidéken a rossz, a Sátán, az ördög is érezhetően jelen van a mindennapokban. Nem, kedves Olvasó, tényleg nem bolondultam meg, valóban komoly bizonyítékokat találtam a Gonosz aktív munkálkodására Nigériában. Egy olyan világban, ahol teljesen mások az illatok, a színek, az égbolt, más a kommunikáció, a gesztusok, a szavak jelentése, mint a világ többi részén (főleg Európában), a szellemvilág kézzelfogható valósággá válik. Egy olyan országban, ahol évszázados hagyományok élnek, ahol királyok, emírek, szultánok kormányoznak a mindenkori államhatalommal együtt, a hiedelmek, a babona ténylegesen életre kel. Ezt rendkívül nehéz szavakkal leírni, pláne úgy, hogy egy európai ember számára is érthető, érezhető legyen.

Először is megpróbálom érzékeltetni, elbeszélések alapján, mi az azonosság a két fogalommal kapcsolatban és mik az alapvető különbségek a voodoo és a juju (dzsudzsu) között. Mindkettő szellemek, az anyagi világon túli erők segítségével hat az emberekre. Létezik jó és rossz voodoo és rossz valamint jó juju is. A jó voodoo segítségével a voodoo varázsló gyógyít, segít, könnyebbé, jobbá teszi az emberek életét. Gyakran használ gyógynövényeket, gyógyító hatású magokat munkájához, pozitív energiát közvetít. A mesealakok közül talán Vajákos Piri néne áll a jó voodoo varázslóhoz a legközelebb.  A rossz voodoo varázsló természetszerűen rossz dolgokat közvetít, átkot, balsorsot szór arra, akinek a megrendelő azt szánja. 

A juju működése hasonló, azonban a hatáshoz mindenképpen szükséges egy tárgy, amit a juju varázsló arra használ, hogy a jó vagy ártó erőt, szellemet abban tárolja. Innen is a juju neve, melynek eredete a francia joujou szó, mely játékot jelent. Tehát a klasszikus, bábút szurkálgató népszerű horror film jelenetek a rossz jujut idézik, nem pedig a voodoot.  A rossz voodoo és rossz juju egyre népszerűbb Nigériában, hiszen a rohamosan romló gazdasági körülmények miatt nagyon sokan szeretnének gyorsan meggazdagodni illetve hatalmat szerezni.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése